UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина вирішила, що Україна для неї важливіша, ніж знижки "Газпрому"

Німецька RWE і Газпром не змогли досягти мирової угоди у суперечці про контрактні ціни на газ

Один із найбільших газових трейдерів Європи, RWE, не зміг домовитися з Газпромом про зменшення ціни на газ. У компанії заявили, що на переговорах російський монополіст був готовий піти на деякі поступки, але висунув низку зустрічних вимог, серед яких було скасування реекспорту російського газу в Україну.

Діалог Газпрому з німецькою компанією тривав більше року. Як розповіли у компанії Газпромекспорт, переговори з RWE були дійсно заморожені. "Це не означає, що ми не можемо відновити їх, коли вважатимемо за потрібне", - відзначили у компанії. Джерело в московському представництві RWE повідомило, що Газпром був готовий піти на певні поступки, зокрема, компенсувати втрати німецької компанії від обвалу цін на газ через сланцеву революцію, пише Коммерсант-Украина.

Газпром у відповідь вимагав відмовитися від реекспорту його газу в Україну і не міняти глобальну угоду з компанією. У свою чергу, німці наполягали не тільки на покритті збитків, але і на внесенні серйозних змін у діючі довгострокові угоди для зменшення впливу нафтових котирувань на ціноутворення.

RWE відіграє важливу роль у планах Києва щодо зменшення залежності від російського газу. У листопаді 2012 року компанія почала реалізовувати Україні російський газ, який отримувала по українській ГТС. Постачання здійснюються з Польщі та Угорщини за ціною $ 390 за тисячу кубів, тоді як російський газ для України обходиться в $ 430 за тисячу кубометрів.

У травні російський газовий гігант офіційно повідомив про старт розслідування реекспорту газу з Європи в Україну. "Фізичний реверс з Європи в Україну просто неможливий - немає окремого газопроводу. Тому мова може йти тільки про якісь "паперові" непрозорі операції, з законністю яких потрібно розбиратися. Якщо для віртуального "реверсу" використовується наш транзитний газ - це пряме порушення, за яке доведеться відповісти", - заявив тоді офіційний представник монополіста Сергій Купріянов.

Член наглядової ради "Нафтогаз України" Костянтин Бородін вважає, що Газпром поки не показує гнучкості щодо постачань палива на ринки Європи, і газ втрачає конкурентоспроможність. Наприклад, у минулому році експорт газу Росією впав на 8%, тоді як постачання з Норвегії додали 16%. !zn

Читайте також:

Німецький концерн RWE вийшов з проекту будівництва газопроводу Nabucco

Україна може приєднатися до об'єднаної системи газопроводів Євросоюзу