UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина прощається з російською нафтою: націоналізовано активи "Роснєфті"

Уряд країни взяв під контроль три нафтопереробні заводи.

Уряд Німеччини керуючись законом про енергетичну безпеку взяв у довірче управління Rosneft Deutschland GmbH (RDG) та RN Refining & Marketing GmbH (RNRM), про що йдеться у повідомленні Міністерства економіки та охорони навколишнього середовища, повідомив «Інтерфакс-Україна».

Зазначається, що Федеральне мережеве агентство отримало під свій контроль дочірню структуру НК «Роснєфть» та її частку в трьох нафтопереробних заводах: PCK Raffinerie (Шведт), MiRo (Карлсруе) і Bayernoil (Вогбург).

При цьому міністерство вказало на причини такого рішення. Мовляв, основні постачальники критично важливих послуг, такі як страхові компанії, ІТ-фірми й банки, а також клієнти на тлі розв'язаної Росією повномасштабної війни проти України більше не були готові співпрацювати з «Роснєфтью» і німецькими підприємствами й організаціями, що належать їй.

НК «Роснєфть» – третій за величиною гравець на ринку нафтопереробки у Німеччині. Компанія є акціонером трьох НПЗ (PCK – 54,17%, MiRO – 24%, Bayernoil – 28,57%) із загальним обсягом потужностей у частках володіння 12,8 млн тонн на рік. Операційна діяльність провадиться компанією Rosneft Deutschland GmbH. Вона керує як постачанням нафти на нафтопереробні заводи, акції яких належать «роснєфті», так і реалізацією нафтопродуктів.

Читайте також: Санкції Заходу: Росія змушена продавати нафту в Азії з великими знижками – Bloomberg

ZN.UA писало, що нафтові доходи РФ радикально зміняться лише в разі запровадження цінового обмеження. Ця санкція здатна радикально змінити ситуацію, коли навіть при скороченні обсягів експорту нафти РФ отримує значні прибутки через високі ціни.