UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина націоналізує завод Роснєфті, якщо Росія припинить постачання газу

Німеччина готує антикризовий план різкого припинення постачання російського газу.

Німеччина готує антикризовий план на випадок раптового припинення постачання газу з Росії, зокрема розглядають можливість взяти під контроль нафтопереробний завод у Шведті, який контролюється «Роснєфтью». Про це пише Reuters із посиланням на джерела.

Як зазначає джерело видання, уряд ФРН обговорює, як використати на практиці поправку до законодавства, що дозволяє у крайньому випадку брати під контроль енергетичні компанії.

Зокрема, питання розглядається щодо НПЗ у Шведті. Одне з джерел агентства стверджує, що розглядається можливість націоналізації енергетичних компаній.

«Однак цей варіант має бути «ретельно зважений» і обґрунтований не покаранням Росії, а забезпеченням постачання енергії», - пояснило джерело.

Як пише Reuters, "Роснєфть" відмовилася коментувати будь-які можливі дії Німеччини.

Видання також зазначає, що залишається незрозумілим питання, з чиєї ініціативи може статися раптова зупинка постачання газу. Це може бути і рішення Німеччини, яка хотіла б запобігти ескалації ситуації, наприклад, підтримавши європейське газове ембарго, оскільки раніше вже були підтримані санкції проти Москви щодо вугілля і нафти.

Нагадаємо також, що Німеччина у квітні запровадила тимчасове зовнішнє управління над активами «Газпрому» у країні. 1 квітня Газпром повідомив, що більше не володіє активами німецької Gazprom Germania. Згодом законність цього кроку було поставлено під сумнів, оскільки він не був узгоджений з урядом країни.

Тепер же минулого місяця Берлін схвалив поправку до законодавства, що дозволяє йому в крайньому випадку брати під контроль енергетичні компанії.