UA / RU
Підтримати ZN.ua

Незважаючи на втрати на експорті в Росію, обсяг зовнішньої торгівлі Італії виріс

В Італії збереглася загальна тенденція останніх років до зростання макроекономічних показників

Останнім часом в італійській пресі зросла кількість статей, присвячених втратам італійського бізнесу у зв'язку з контрсанкціями, запровадженими Росією. З посиланням на аналіз, проведений Coldiretti, видання тиражують вражаючі суми втрат. Так, наприклад, вказується, що в 2014 році обсяг втрат на експорті в Росію сягнув 1,24 млрд євро.

Як розповів під час зустрічі з генеральним секретаремь МЗС Італії Мікеле Валенсизе посол України в Італії Євген Перелигін, загальний обсяг торгівлі товарами скоротився на 16,7%, експорт в Росію зменшився на 11,6%, а імпорт російських товарів в Італію - на 20%.

"Водночас, італійська статистика дає широкий арсенал даних по всіх аспектах зовнішньої торгівлі. Для того, щоб зрозуміти реальну картину, побачити, що змінилося у зовнішній торгівлі Італії у 2014 році, треба подивитися на загальні цифри та на торгівлю Італії з іншими партнерами", - зазначив дипломат.

За даними Перелигіна, у 2014 році обсяг торгівлі Італії з країнами світу зріс на 0,2%, тобто на 1,5 млрд євро. Позитивними для Італії є також такі два економічних індикатори, як загальний експорт та сальдо. Експортні поставки збільшились на 2% в грошовому еквіваленті, а сальдо на користь Італії склало 42,9 млрд євро.

"На цьому фоні розмови про втрати Італії у зовнішній торгівлі виглядають абсолютно некоректним. Більше того, ці ж цифри показують, що зберіглася й загальна тенденція останніх років до зростання вказаних показників", - підкреслив дипломат.

Читайте також: Італія не планує продовжувати санкції проти Росії

29 квітня повідомлялося, що українське посольство в Італії направило демарш МЗС. Причиною цього стала заява чиновника Мінекономрозвитку Італії Федеріко Айхберга про швидке зняття санкцій. У псьменном демарш український посол висловив сумнів щодо компетентності представника міністерства у коментуванні прийняття рішень урядом Італії.

Федеріко Айхберг, який очолює дирекцію з міжнародної торговельної політики при Мінекономрозвитку Італії, на конференції по торгівлі з Росією оголосив, що уряд заблокує продовження санкцій проти РФ.

Український посол запропонував керівництву МЗС Італії "відреагувати на висловлювання Айхберга, які прямо суперечать офіційній позиції уряду".