UA / RU
Підтримати ZN.ua

Невиплачені комунальні пільги: хто може отримати кошти

Роз'яснення дали у ПФУ.

Попри війну, українці продовжують отримувати пільги та соціальні виплати. Особи, які мають право на пільги, можуть отримати невиплачені суми коштів допомоги на оплату житлово-комунальних послуг. У Пенсійному фонді України (ПФУ) розповіли, куди необхідно звертатися пільговикам та які документи для цього потрібні.

Як можна отримати невиплачені пільги

У ПФУ зазначили, що отримання невиплачених пільг стало можливим завдяки постанові від 18 квітня 2023 № 340 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання окремих видів грошової допомоги, пільг і житлових субсидій».

Читайте також: Пільги на оплату комунальних послуг: як їх отримати військовим

Йдеться про гроші, що обліковувалися на рахунку для виплати пільг за обліковими записами пільговиків станом на 1 червня 2022 року, за якими не було звернень пільговиків щодо їх виплати, облік яких припинено 20 грудня 2022 року і які було повернуто АТ «Ощадбанк» на рахунок Мінсоцполітики.

У ПФУ підкреслили, що ці кошти виплачуватимуть до вересня 2023 року за зверненнями пільговиків.

Для отримання виплат потрібно подати до сервісного центру Пенсійного фонду заяву в довільній формі, зазначивши:

Читайте також: Субсидії для ВПО: кому їх продовжать виплачувати автоматично

У разі смерті пільговика кошти може отримати член його сім’ї, якщо на нього поширювалися пільги — для цього теж потрібно звернутися до сервісного центру ПФУ із заявою в довільній формі. У заяві необхідно вказати: власне ім'я та прізвище, реєстраційний номер облікової картки платника податків,  паспортні дані, номер рахунка (за стандартом IBAN) та найменуванням банку, в якому відкрито рахунок.

«До заяви потрібно додати копії необхідних документів (свідоцтво про смерть пільговика, його паспорт та номер платника податків)», – резюмували у ПФУ.

Раніше ми писали, що в Україні планують спростити процедуру оформлення субсидій.