UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нещасний випадок чи професійне захворювання: які виплати може отримати постраждалий

В Україні існує декілька видів допомоги.

Попри війну, українці продовжують отримувати соціальні і страхові виплати. В тому числі ті, які вони можуть отримати внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

Читайте також: Соціальні виплати: чи можна змінити вид пенсії

В Пенсійному фонді України розповіли, які існують види цих виплат. Законом України від 23.09.1999 № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачено такі страхові виплати внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання:

Також передбачені страхові виплати непрацездатним членам сім’ї у разі смерті потерпілого:

Як можна подати документи для призначення виплати

Заява, разом із документами необхідними для призначення, перерахування, продовження та здійснення страхових виплат і соціальних послуг, подається:

Територіальні органи Фонду розглядають справу про страхові виплати на підставі заяви і приймають відповідні рішення протягом 10 календарних днів, не враховуючи дня надходження зазначених документів.

Військовослужбовці, які боронять Україну від ворога, мають право на певні виплати і пільги від держави. Нагадаємо, хто з військових може отримати грошову допомогу при переїзді на нове місце служби.