UA / RU
Підтримати ZN.ua

Немає передумов для зниження інфляція до рівня, що закладено у держбюджеті-2022

Інфляція не зможе з поточного рівня у 8,5% знизитися за рік до 6,2%.

Рівень інфляції, який закладено у держбюджеті на 2022 рік, надто низький. Немає передумов для такого показника. Однак для держфінансів "занижена" інфляція у прогнозі - це добре. Оскільки зростання цін впливає на надходження від ПДВ до держскарбниці. За умови "скромного" показника ми не зберемо ПДВ менше, ніж заплановано.

Коментар ZN.UA: 

Закладена у Держбюджет інфляція у 6,2% - хороша мета, але досягти її буде непросто. З одного боку ріст цін провокуватимуть зростаючі ціни на енергоносії для виробників - продукція цілих галузей буде стрімко дорожчати, наприклад, добрива, для виробництва яких потрібен газ. З іншого боку НБУ націлений утриматися від подальшого підвищення облікової ставки, а з другого півріччя 2022 взагалі прагне пом'якшити свою монетарну політику. Відповідно, дуже мало зараз об'єктивних передумов того, що інфляція з поточного рівня у 8,5% за рік знизиться до 6,2%. Але для держфінансів "занижена" інфляція у прогнозі - це добре, бо ріс цін впливає на надходження від ПДВ до держскарбниці, і якщо цей індикатив "скромний", то ми принаймні не зберемо ПДВ менше, ніж розраховували.

Читайте також: Фінансування доріг із держбюджету у 2021 році перевищило 100 млрд грн

Нагадаємо, що 2 грудня Рада ухвалила у другому читанні проєкт державного бюджету на 2022 рік (№6000). Документ в другому читанні підтримали 264 депутати, в цілому - 268.

Повідомлялося, що виконання державного бюджету на поточний рік становить 104% (понад план понад 28 млрд грн до загального фонду). Кабмін запропонує Раді із цих грошей виділити 12 млрд грн на субсидії.