UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нелегальна торгівля тютюновими виробами в Україні різко впала — дослідження

Найбільше таких виробів продається в Дніпропетровській області.   

У липні поточного року мало місце значне падіння рівня нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні. Так, загальний рівень нелегальної торгівлі знизився до 14,6% (проти 19,1% на початку року та 18% у квітня 2024). Про це йдеться в дослідженні проєкту «Моніторинг нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні» від Kantar Україна на замовлення виробників тютюнових виробів.

В поточному році через нелегальну торгівлю тютюновими виробами держбюджет втратив 23 млрд грн, а обсяг тіньового ринку сигарет в Україні на рівні 6,65 млрд шт.

Незважаючи на це, в Україні спостерігається значне падіння рівня нелегальної торгівлі. Знижується як контрабанда, також і обсяг підробок (у тому числі з підробленими акцизними марками).

Найбільше розповсюджена нелегальна продукція в шести областей України, де реалізується 69% такої продукції, зокрема: Дніпропетровська - 22%, Одеська - 11%, Харківська – 11%, Київ і Київська обл. – 9%, Хмельницька – 8%, Львівська – 8%.

При цьому кіоски й магазини залишаються основними каналами нелегальної торгівлі тютюновими виробами, де продається 66% нелегальної продукції.

33% контрафактної продукції мають ознаки підроблених акцизних марок. За написом на упаковці вони вироблені Юнайтед Тобако / Маршалл Файнест Тобакко /VK Tobacco FZE (17%) та «Українським Тютюновим Виробництвом» (16%).

52% нелегальної продукції, що маркована позначкою Duty Free або призначена для експорту, і нелегально продається в Україні, має напис про те, що виробником є Винниківська тютюнова фабрика. Марки цього виробника Сompliment і Lifa з написом Duty Free склали 51% цієї групи нелегальної продукції.

Читайте також: В Україні заблоковано 2500 сайтів: припинено діяльність нелегальних онлайн-казино

Нагадаємо, що впродовж дев’яти місяців 2023 року рівень обсягів нелегального ринку сигарет в Україні сягнув 21,8%, що є абсолютним рекордом за весь час.