UA / RU
Підтримати ZN.ua

Не домовилися щодо ціни: Росія скорочує експорт електроенергії до Китаю

Переговори продовжуються, але Піднебесна російську нафту та газ вже купує за зниженими цінами.

Російський державний енергохолдинг "Інтер РАО" почав скорочувати постачання електроенергії до Китаю після того, як Пекін захотів купувати за нижчою ціною, повідомляє Newsweek.

Пекін зіткнувся з серйозним дефіцитом електроенергії через посуху та скорочення внутрішнього видобутку вугілля. Росія, у свою чергу, мала намір скористатися проблемою, однак, як запевняють експерти, Китай демонструє «жорсткий» підхід до переговорів з РФ і займає сильну переговорну позицію.

«Інтер РАО» заявило, що нові експортні мита, що набрали чинності 1 жовтня, означатимуть підвищення цін на електроенергію на 7 відсотків для споживачів у Китаї, Монголії, Азербайджані та сепаратистському грузинському регіоні Південна Осетія.

У серпні представник «Інтер РАТ» Олександр Панін заявив журналістам, що якщо нова ціна буде відхилена Китаєм, це може призвести до «повного припинення» постачання електроенергії.

Читайте також: ЄС оцінить необхідність контролю за експортом “чутливих технологій” до Китаю — FT

«Переговори з Китаєм продовжуються. З сьогоднішнього дня розпочинаємо часткові обмеження», - сказав представник Інтер РАТ і додав, що Монголія погодилася на підвищення цін Росією.

Але Китай не збирається поступатися. Як нагадав Томас О'Доннелл, берлінський геополітичний аналітик та експерт з енергетики аналітичного центру Wilson Center, раніше Пекін вже отримав вигоду від тиску на РФ, коли вона була змушена постачати до Китаю нафту та газ за зниженими цінами через втрату європейського ринку.