UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ дав розпорядження конвертувати 50% валютної виручки експортерів у гривню

Норма про обов'язковий продаж частини валютної виручки експортерів вже діяла в Україні, однак була скасована в 2005 році, оскільки експортери і так продають майже всю валюту.

Національний банк України (НБУ) ввів обов'язковий продаж 50% валютної виручки. Відповідне рішення закріплене постановою НБУ № 479, яка набула чинності з 19 листопада.

«Надходження в іноземній валюті (1-ї групи класифікатора валют і в російських рублях) ... підлягають обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України в розмірі 50%», - говориться в документі.

Постанова № 479 діятиме протягом шести місяців.

Як повідомлялося, обов'язковий продаж частини валютної виручки був скасований у 2005 році. У цьому році в зв'язку з посиленням тиску на курс гривні і скороченням валютних резервів Нацбанк ініціював повернення йому права запроваджувати на строк до шести місяців вимогу щодо обов'язкового продажу частини валютної виручки, розмір якої він сам буде встановлювати. Верховна Рада 6 листопада прийняла такий закон, а президент підписав його 15 листопада.

Міжнародні резерви України в жовтні 2012 року скоротилися на 8,4%, або на
2,443 млрд доларів, - до 26,812 млрд доларів. В цілому з початку року вони зменшилися на 15,7%, або на 4,982 млрд доларів.

Курс гривні на міжбанку з початку 2012 року ослаб на 2% - з 8,04 грн/дол. до 8,2 грн/дол., при цьому його зниження прискорилося на початку листопада після завершення парламентських виборів. !zn

Читайте також:

Регіонал запропонував Раді ввести 15%-й збір з продажу готівкової валюти

НБУ зобов'язав продавати валютні надходження громадян з-за кордону на суму понад 150 тис. грн

Янукович підписав закон про обов'язковий продаж частини валютної виручки

Великі експортери «притримуючи» долар впливають на валютний ажіотаж