UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ збільшить пропозицію по обміну безготівкового долара на готівку

Попит на готівковий долар не задоволений – Чурий.

Національний банк України (НБУ) на другому обміні готівкового долара, яке заплановано на 30 березня, хоче збільшити пропозицію до $ 180 млн через незадоволеного попиту 25 березня. Про це повідомив заступник голови НБУ Олег Чурий на прес-брифінгу.

"Ми, як і обіцяли, змогли провести декілька аукціону з обміну готівкової валюти на безготівкову... Провели перший аукціон по обміну готівкового долара на безготівковий $ 130 млн, попит значно перевищував пропозицію. Він становив близько $ 280 млн. У зв'язку з цим ми пропорційно задовольнили заявки банків, ми проводили цей обмін серед 14 банків, так званих системних банків... Подальші плани: ми збираємося в понеділок провести наступну операцію з обміну готівкового долара на безготівковий, на цей раз сума буде $ 180 млн", – сказав він.

"Я думаю, наприкінці тижня в нас буде ще один аукціон",- додав він.

За словами Чурия, НБУ бачить попит на готівковий долар, тоді як попит на готівковий євро повністю задоволений.

Нагадаємо, що в Україні зберігається дефіцит готівкової валюти, який сформувався на тлі паніки через коронавірус, введений в країні карантин, а також припинення авіасполучення між країнами.

Нацбанк отримав з-за кордону партію готівкового долара США, необхідного для підкріплення кас банків, і 25 березня провів операцію з обміну цієї готівки на безготівкову валюту банків.