UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ залишив для банків можливість працювати в зоні АТО

У надзвичайних випадках банки можуть створювати мобільні підрозділи.

Національний банк України дозволив банкам створювати власні мобільні підрозділи у разі, якщо на окремих територіях функціонування відокремлених підрозділів у звичайному режимі неможливо або небезпечно.

"Якщо функціонування відокремлених підрозділів банків у звичайному режимі неможливо або небезпечно, то банк з метою забезпечення безперебійного обслуговування невідкладних фінансових потреб військових частин, суб'єктів господарювання і населення на окремих територіях може організовувати в структурі банку/філії/відділення власні мобільні підрозділи", - йдеться в постанові НБУ № 798 від 8 грудня.

Читайте також: Латвія поскаржилася ООН на порушення прав татар у Криму

Банки можуть створювати мобільні відділення відповідно до вимог порядку банківського обслуговування мобільними підрозділами банку військових частин, суб'єктів господарювання, населення у разі введення надзвичайного режиму роботи, затвердженого постановою правління НБУ №578от 17 вересня.

Порядок роботи таких підрозділів банк може визначити сам, але це не повинно суперечити законодавству України і нормативно-правовим актам НБУ. Документи дозволено оформлювати вручну.

Раніше НБУ також дозволив банкам знищувати чи псувати готівку в разі неможливості її вивезення.