UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ з серпня посилює вимоги до грошових переказів

Нововведення не поширюється на низку послуг.

Нацбанк наприкінці червня ухвалив дві постанови щодо використання в країні готівки. Так, у деяких випадках тепер потрібно буде внести номер мобільного телефону. Ці вимоги НБУ набирають чинності з 1 серпня 2023 року, повідомляє 24tv.ua.

Уточнимо, що номер телефону потрібно буде вказати при внесенні коштів для переказу через платіжні пристрої.

Нові вимоги

У постанові № 89 НБУ вніс зміни до «Інструкції щодо порядку організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій постачальниками платіжних послуг в Україні». Як наслідок, з 1 серпня 2023 року надавачі платіжних послуг будуть зобов'язані зберігати наступні категорії даних про внесення готівки через ПТКС (програмно-технічний комплекс самообслуговування. Наприклад, через Приват-24).

Винятки

Проте нововведення від НБУ поширюватимуть не всі платіжні операції з ПТКС. Винятками стали такі послуги:

Читайте також: Банки скорочують кількість відділень: ПриватБанк вже не перший

Повідомлялося, що українці в червні продали комерційним банкам готівкову та безготівкову валюту на 1,675 млрд доларів (в еквіваленті) і купило на 1,657 млрд доларів. Тобто чистий продаж валюти склав 17,8 млн доларів. Як пояснюють експерти, у червні на готівковому ринку курс впав до 37,30 гривень, і українцям стало невигідно розміщувати валюту на депозитах. Тому тепер вони її вилучають.