UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ з початку року дозволив придбання дюжини банків

У більшості випадків НБУ відмовив заявникам у придбанні істотної участі у банках. Причини - покупці або не розкривають своїх кінцевих власників, або не можуть підтвердити наявність коштів.

Національний банк України (НБУ) з початку поточного року дозволив придбання 12 банків і відхилив 25 заявок на придбання істотної участі в 15 банках, йдеться у повідомленні на сайті НБУ.

Зокрема, регулятор надав дозвіл Володимиру Авраменко на придбання банку "Траст". Крім того, НБУ дав згоду на збільшення істотної участі казахському Казкоммерцбанку в "БТА Банку", європейського банківського холдингу ProCredit Holding AG & Co KGaA - у "ПроКредит Банку". Регулятор також дозволив Вадиму Новинському легалізувати свою присутність в "Юнекс Банку", Володимиру Клименку - в "Укрінбанку", Віктору Поліщуку - в банку "Михайлівський", Максиму Шпаку - в "Радикал Банк".

НБУ також дозволив Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) продати один неплатоспроможний і один перехідний банк, зокрема, продати Віктору Поліщуку "Всеукраїнський Банк Розвитку" (ВБР) Олександра Януковича, і Олександру Стецюку - перехідний банк, створений на базі "Омега Банку".

Як зазначається в повідомленні, 35 з 37 відмов НБУ заявникам придбання істотної участі стосувалися неплатоспроможних банків, ще 40 заявникам НБУ повернув пакети документів на їх вимогу.

"Зараз у більшості випадків Національний банк дійсно відмовляв заявникам придбання істотної участі. Причини відмови - заявники або не розкривають своїх кінцевих власників, або не можуть підтвердити свій майновий стан", - цитує прес-служба директора департаменту реєстраційних питань та ліцензування НБУ Леоніда Антоненко.

До 8 червня банки повинні були представити НБУ дані про своїх реальних власників.

Раніше стало відомо, що в Україні вперше продали неплатоспроможний банк новому інвестору. Проблемний "Астра Банк" Миколи Лагуна купила компанія, зареєстрована на Кіпрі, заплативши за нього 92 млн грн. За місяць вона пообіцяла зробити банк платоспроможним.