UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ вводить нові правила управління ліквідністю

Тендери з розміщення депозитних сертифікатів і надання кредитів рефінансування стануть основними операціями.

Національний банк України (НБУ) з 11 січня 2019 року вводить зміни в операційний дизайн монетарної політики для більш гнучкого реагування на зміну стану ліквідності банківської системи. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Наголошується, що в 2019 році очікується перехід від профіциту до дефіциту ліквідності і навпаки, а також може статися сегментація ліквідності, тобто нерівномірний розподіл між банками.

Основними операціями нового дизайну будуть тендери як з розміщення депозитних сертифікатів строком на 14 днів, так і надання кредитів рефінансування на цей же термін. Процентна ставка по обох інструментах буде встановлюватися на рівні облікової ставки НБУ.

При цьому тендери з надання рефінансування та розміщення депосертифікатів не будуть обмежені в обсягах. Це посилить роль облікової ставки в якості орієнтира вартості міжбанківських кредитних ресурсів.

Крім цього, зміниться графік проведення операцій з регулювання ліквідності. Зокрема, НБУ відмовиться від проведення щотижневих тендерів щодо надання рефінансування і з розміщення депозитних сертифікатів, які проходять двічі на тиждень. Основні операції будуть чергуватися і проводитися раз на тиждень по п'ятницях: один тиждень - тендер з надання ліквідності, іншу - розміщення депозитних сертифікатів.

Одночасно НБУ припинить проводити тендери з надання ліквідності строком на 90 днів. Це пов'язано з відсутністю інтересу банків до такого рефінансування через можливість проводити перекредитування на новий термін.

У той же час, коридор процентних ставок за операціями постійного доступу на строк овернайт залишиться незмінним: облікова ставка плюс 2 процентних пункту (п. п.) для кредитів рефінансування та облікова ставка мінус 2 п. п. - для депозитних сертифікатів.

У НБУ вважають, що модернізація операційного дизайну сприятиме ефективному виконанню утримання гривневих міжбанківських процентних ставок на рівні, близькому до дисконтної ставки, і в межах коридору процентних ставок.

Повідомлялося, що новий норматив короткострокової ліквідності LCR, який став обов'язковим для всіх банків із 1 грудня, не виконують 10 банків.