UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ випустив нову пам'ятну монету, присвячену Криму

Монету можна придбати в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ.

Нацбанк у четвер, 23 травня, презентував пам'ятні монети "Орьнек. Кримськотатарський орнамент", створену з використання традиційного орнаменту кримських татар – одного з корінних народів України. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Зазначається, що у 2021 році орьнек було офіційно включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

На аверсі монет у центрі композиції зображено фігуру кримськотатарської вишивальниці наґишчи (nağışçı), яка схилилася над вишивальним верстатом кергеф (kergef). Її руки працюють над вишуканими візерунками орьнеку. Від наґишчи в різні боки розквітають паростки орнаменту, що символізує безперервність традиції.

На реверсі на дзеркальному фоні рельєфно відтворено орнамент, який уособлює сімейні цінності, у тому числі символи чоловіка, жінки та їхнього спільного будинку. По обидва боки центральної вертикалі розташовані символи дітей. Всі разом вони створюють сімейну єдність та гармонію.

Читайте також: Яким має бути нагляд за монетарною політикою центрального банку

Як придбати монети?

Пам'ятні монети "Орьнек. Кримськотатарський орнамент" номіналом 10 гривень виготовлені зі срібла тиражем до 7 500 штук, номіналом 5 гривень – з нейзильберу тиражем до 75 000 штук (у сувенірній упаковці).

Поступово вони реалізовуватимуться в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ та банками-дистриб'юторами.