UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ виключив з реєстрів вісім учасників ринку

Відкликання ліцензій не позбавляє фінустанови від своїх зобов'язань.

Національний банк України виключив з реєстрів компанію через відсутність чинних ліцензій, а сім інших учасників ринку на підставі заяв.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг на засіданні 14 травня 2021 року прийняв рішення через відсутність чинних ліцензій виключити ТДВ "Перша Страхова Компанія" з Державного реєстру фінансових установ.

Ліцензії страховика були анульовані 7 травня 2021 року на підставі його власної заяви. Компанія повідомила, що не має невиконаних або прострочених зобов'язань перед страхувальниками за станом на 22 квітня 2021 року. Після виключення з реєстру страхова компанія остаточно втратила статус фінансової установи;

Також за власними заявами виключені:

Також на засіданні НБУ анулював ліцензії на надання фінансових послуг в цілому у 16 установ на підставі їх власних заяв.

Читайте також: Нацбанк, Visa та Mastercard підписали Меморандум про зниження комісії інтерчейндж

Після відкликання ліцензій фінансова установа позбавляється права здійснювати діяльність за видами відкликаних ліцензій, але відкликання ліцензій не рятує фінансова установа від виконання своїх зобов'язань за договорами про надання фінансових послуг.

Раніше повідомлялося, що Національний банк України через два місяці запустить Реєстр колекторських компаній.

Регулятор нагадує, що тільки зареєстровані компанії зможуть надавати послуги врегулювання боргів за споживчими кредитами. Термін їх реєстрації з 14 липня по 13 серпня.

Для українського ринку фінансових послуг Реєстр стане абсолютно новим явищем.

Також НБУ аналізує на скільки можливо відмовитися від активного рефінансування банків, повідомив заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

Нацбанк ввів інструмент довгострокового рефінансування банків навесні 2020 року для підтримки ліквідності банків через невизначеність, пов'язану з пандемією COVID-19.