UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ: Відстежувати операції з безготівковими розрахунками ніхто не буде

У Нацбанку зазначають, що введення граничної суми безготівкових розрахунків пересічні українці практично не помітять.

Заступник голови НБУ Віра Ричаківська відзначає, що введення граничної суми безготівкових розрахунків пересічні українці практично не помітять. Про це вона сказала в ефірі радіо "Ера-FM" 3 квітня.

"Відслідковувати операції не будуть. Звичайно, буде контроль за проведенням розрахунків в готівковій або безготівковій формі. Тільки в цьому аспекті і не більше, у рамках повноважень всіх контролюючих органів", - підкреслила вона.

Разом з цим, за її словами, в процесі обговорення новації всі сторони прийшли до висновку, що 150 тисяч гривень - найбільш оптимальна сума для безготівкових розрахунків.

"Хочу всіх заспокоїти, що ми достатньо дискутували навколо суми розрахунків. Ми вважаємо, що на даному етапі комфортною сумою, і такою, яка буде задовольняти всі сторони - є саме 150 тисяч гривень", - переконана заступник голови НБУ.

Представник центробанку констатує, що введення граничної суми безготівкових розрахунків пересічні українці практично не помітять.

"Якщо розрахунки проводитимуться між фізичною особою і юрособою, то є кілька варіантів, коли людина без проблем може розрахуватися. По-перше, якщо відкритий рахунок - це звичайне платіжне доручення. Друге, у нас зараз широкого поширення набули розрахунки картками, тому в режимі онлайн практично завжди ви зможете зробити такі розрахунки. І третій момент, якщо у вас готівка знаходиться на руках, звичайно, тоді доведеться прийти у будь-яке відділення банку, а такі, як правило, у всіх торгових центрах присутні, і тоді внести відповідні кошти у банк, які будуть зараховані тій організації, яка вам проводить покупку", - резюмувала Ричаківська.

Нагадаємо, що у вересні 2012 року Верховна Рада України дозволила НБУ обмежувати граничні розрахунки готівкою. На початку березня НБУ ініціював обговорення, яке триватиме до 8 квітня, проекту постанови "Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку", де передбачено встановлення граничної суми готівкового розрахунку фізичної особи за товари, роботи або послуги у розмірі 150 тисяч гривень. !zn