UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ скасує валютні обмеження після зниження спекулятивного попиту

Нацбанк відзначає позитивні тенденції на валютному ринку.

Зниження спекулятивного попиту на валюту зробить можливим зняття частини адміністративних обмежень на валютному ринку в найближчому майбутньому.

Про це заявив заступник голови Нацбанку України Олександр Писарук під час зустрічі з членами Європейської бізнес асоціації (ЄБА).

Як зазначається, на зустрічі піднімалися питання, пов'язані з введенням Нацбанком адміністративних заходів для запобігання різких коливань курсу гривні.

"Залишаючись прихильником ринкового курсоутворення, Писарук зазначив, що в країні, на території якої відбуваються військові дії, розраховувати в питаннях регулювання виключно на силу ринку не доводиться", - йдеться в повідомленні на сторінці НБУ в Facebook.

Читайте також: НБУ пообіцяв стабілізувати валютний ринок до кінця року

Скорочення економіки, падіння валютних надходжень і появу негативних очікувань у суспільстві змушує Національний банк вдаватися до поєднання адміністративних і ринкових заходів, сказав заступник голови НБУ.

"Центральний банк закликає з розумінням ставитися до тимчасових обмежень, оскільки їх введення зумовлено насамперед бажанням ліквідувати схеми виведення капіталу за кордон."На жаль не існує адміністративних обмежень без незручностей. Прошу вашого терпіння", - звернувся до бізнес-спільноти Писарук.

Він навів приклади того, що такий комбінований підхід до валютного регулювання дозволив досягти певних позитивних результатів.

зокрема валютний ринок почав функціонувати в більш збалансованому стані, ніж кілька тижнів тому.

Обсяги заявок на купівлю валюти поступово зменшуються. І навіть чорний ринок валюти демонструє зменшення спредів.

Зниження спекулятивного попиту на валюту зробить можливим зняття Нацбанком частини адміністративних обмежень в найближчому майбутньому.

"Сподіваюся, що спільна робота (з бізнесом - ред.) буде сприяти мінімізації негативного ефекту від введення адміністративних обмежень. Діалог і управління суспільними очікуваннями - це ті інструменти, з допомогою яких Національний банк хотів би керувати валютним курсом ", - запевнив Олександр Писарук.

Нагадаємо, НБУ в середині вересня ограничилт продаж валюти в одні руки в сумі 3 000 гривень на добу.