UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ: ситуація на українському валютному ринку залежить від психологічного фактору коронавірусу

Сам коронавірус майже не має впливу на українську економіку.

Національний банк України зазначив, що українському валютному ринку загрожує більше паніка навколо коронавірусу, ніж сам вірус. Ситуація на грошово-кредитному ринку України залишається стабільною, і банківська система має достатньо високий рівень ліквідності, передає пресслужба НБУ.

"Поточна ситуація на українському валютному ринку – і міжбанківському, і готівковому – склалася під впливом насамперед психологічного чинника, який, імовірно, має короткостроковий ефект. Національний банк має достатньо резервів для згладжування коливань курсу гривні – на сьогодні міжнародні резерви України становлять 26,8 млрд дол. США, що є найвищим рівнем з листопада 2012 року" - повідомили в НБУ.

Національний банк зазначив, що продовжить слідкувати за ситуацією з поширенням коронавірусу та за станом світових фінансових і товарних ринків. За необхідності в НБУ планують й надалі проводити інтервенції для згладжування надмірних курсових коливань.

Читайте також: Covid-2019 в економіці: азійські долари відправлять в карантин

За прогнозами аналітиків Goldman Sachs Group Inc., у наступні три роки – до 2023 року включно, - європейські банки втратять мільярди євро через наслідки від коронавіруса. Зростає ймовірність збільшення частки поганих кредитів. Банки також стикаються з перспективою скорочення своєї маржі через скорочення ставок.