UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ прогнозує зниження депозитних ставок до кінця року

Відсотки за річними депозитами на сьогодні складають 5-11%.

У Нацбанку очікують зниження ставок по депозитах до кінця поточного року на 100 базисних пунктів (б.п.). Про це розповів заступник голови Національного банку України Дмитро Сологуб.

«По депозитах, можливо, є невеликий потенціал для зниження. Вони ще до кінця не відіграли зниження облікової ставки до 6%. (...) В цілому по системі, думаю, є потенціал ще в 100 базисних пунктів (б.п.). », - сказав він в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Сологуб додав, що для річного гривневого депозиту діапазон розкиду ставки варіюється від 5% в маленьких банках до 11% в іноземних.

За його словами, у кредитних ставок теж є потенціал для зниження, однак головним стримуючим фактором для цього є cost of risk (плата за ризик).

«Механізм трансмісії - це те, що люди недооцінюють. В Україні ніколи таких ставок, як зараз, не було. За депозитами - точно, по кредитах у національній валюті теж », - додав Сологуб. За його оцінками, середня ставка по кредитах юросіб вже нижче 10%, а ставка по кредитах середньому бізнесу - 14-15%. «Вона не маленька, але було щось 20%, і сказати, що у нас бізнес колись кредитувався менше, ніж під 15% в гривні, не можна», - уточнив Сологуб.

Він також зазначив, що максимальні процентні ставки по депозитах для бізнесу знаходяться близько 5%, а в цілому вартість фондування в банківській системі зараз істотно нижче 10%.

Читайте також: Нацбанк очікує зростання середньої зарплати в 2021 році на 15%

Раніше повідомлялося про те, що Нацбанк планує до кінця поточного року ввести додаткові вимоги до договорів про надання фінансових послуг.