UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ прогнозує 13%-ве зростання зарплат за підсумками року

Доходи українців на 18% менше, ніж у 2013 році.

Доходи населення ростуть другий рік поспіль, але ще не дотягують до рівня 2013 року. Про це інформує прес-служба НБУ.

За даними відомства, в I півріччі 2018 року реальний наявний дохід населення зріс на 9,8%, але поки що становить 82% від рівня 2013 року. Основний двигун зростання - заробітна плата. Вона збільшилася на 26%, найбільше - у промисловості, на транспорті, у фінансовій сфері й державному управлінні.

"Мінімальна зарплата зросла на 16%, тому в цьому році її вплив на динаміку середньої зарплати несуттєвий. Також, все ще висока інфляція призвела до того, що реальний наявний дохід населення з низькими зарплатами виріс помірно", - зазначили в НБУ.

За 9 місяців 2018 року реальна зарплата збільшилася на 13%, у тому числі в III кварталі - майже на 15%, тому за повний рік темп її приросту, ймовірно, складе близько 13%.

Вплив зарплати, виплаченої в Україні, на загальні доходи населення зменшився, оскільки помітно зросли заробітки тимчасових трудових мігрантів, а також соціальні виплати в результаті пенсійної реформи. Так, працівники за півроку перерахували в Україну 6,5 млрд доларів, а обсяг отриманої зарплати українцями за кордоном, збільшився на 43%.

В 2019 року можливе уповільнення реальних доходів населення через низькі темпи зростання ВВП і жорсткої фіскальної політики, які будуть обмежувати зростання зарплат у бюджетній сфері.

За даними Держстату, середня зарплата в Україні за рік зросла на 25%. У третьому кварталі середня зарплата в Україні перевищила 9 тис. грн.