UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ посилює правила торгівлі готівкою

Посилення вимог до обмінників має на меті зниження спекулятивних ігор з курсами валют в умовах воєнного часу.

Національний банк України посилює вимоги до небанківських фінансових установ та операторів поштового зв'язку, які займаються обміном валют. Відповідна інформація опублікована на офіційному сайті НБУ.

Причиною посилення названо штучне завищення курсу в готівковому сегменті валютного ринку, яке виглядає безпідставним на тлі відносної стабілізації попиту та пропозиції у безготівковому сегменті та може свідчити про виключно спекулятивні цілі небанківських установ.

"Національний банк вважає, що розхитування ситуації з готівковим курсом під час війни для отримання додаткової маржі в сегменті, де валюту купує населення, є неприпустимим", - наголошується в офіційному повідомленні НБУ.

Далі у повідомленні вказується, як і які саме вимоги до небанківських обмінників посилюються.

Як пояснює НБУ, небанківські установи ухиляються або практично не сплачують податок на прибуток. Так, сплачений податок на прибуток таких компаній становить лише 0,00185% від обсягу купленої ними валюти або близько 7 млн. грн. на рік на весь ринок. За оцінками НБУ, у першому півріччі 2022 року середня сума податку на прибуток, сплачена одним підрозділом відповідних небанківських установ, становила 165 гривень на місяць.

Ці зміни не стосуються банків, оскільки на сьогодні практично не зафіксовано ними зловживань у сфері здійснення торгівлі валютними цінностями у готівковій формі. Проте, у разі виявлення таких зловживань аналогічне регулювання буде запроваджено і для банків, попереджає НБУ.

Наведені вище та інші зміни містяться в постанові Правління Національного банку України від 29 липня 2022 р. № 165 "Про особливості регулювання та нагляду за провадженням діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі в період дії військового стану та внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 06 березня 2022 року № 39", яка набирає чинності з 29 липня 2022 року (крім окремих норм, що стосуються обладнання приміщень системою відеоконтролю, що набирають чинності з 3 серпня 2022 року).

На сьогоднішній день курс гривні до готівкового долара коливається з невеликою амплітудою довкола співвідношення 1:40. Офіційний курс НБУ: 1:36,5686.