UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ пом'якшив карантин для готівки

Термін карантину становить 5 діб.

Національний банк України (НБУ) скоротив термін зберігання готівки на карантині для зниження ймовірності поширення коронавірусу до п'яти днів.

Раніше, на початку пандемії, цей термін становив 14 днів, повідомила пресслужба регулятора на відомчому сайті.

"Згідно з оновленими інструкціями Центру контролю і профілактики захворювань від 5 квітня 2021 роки (...) п'ятиденний термін значно перевищує період виживання коронавірусу на поверхнях (від декількох годин до трьох діб)", - йдеться в повідомленні.

Після п'ятиденного карантину НБУ буде проводити автоматизовану обробку банкнот за допомогою спеціалізованих високошвидкісних машин, а після цього банкноти, придатні для повернення в оборот, упакують в пачки та термоусадочну плівку, щоб піддати температурній обробці при температурі 160 градусів за Цельсієм.

Регулятор просить громадян задуматися про доцільність візитів до відділень банків та інші фінансові компанії та намагатися користуватися онлайн-каналами банківського обслуговування та мобільними додатками. Розрахунки в період карантину варто робити безготівкою і також оплачувати товари та послуги.

Читайте також: Нацбанк випустив вертикальну банкноту

Відзначимо, що багато країн взагалі не вводили обсервацію для готівки. Це Німеччина, Люксембург, Канада, Японія, Великобританія, ПАР, Мексика, Чилі, Сінгапур.

НБУ з середини березня підтримує банки безпечними з точки зору поширення коронавірусу готівкою, зокрема, зберігає вилучені купюри 14 днів, а після автоматизовано обробляє і піддає температурному шоку.

Раніше Національний банк України активізував виведення з обігу банкнот номіналом 1 і 2 гривні зразків 2003-2007 років. Це ж стосується монети 1 гривня жовтого кольору, яка карбувалася до 2018 року. Про це на брифінгу сказав заступник глави НБУ Олексій Шабан.

За його словами, з 1 жовтня, потрапляючи в банки, ці гроші не будуть повертатися в обіг, а будуть вилучатися і передаватися до Національного банку.

Шабан обґрунтував такий крок економічною доцільністю. Він нагадав, що НБУ почав карбувати монети 1, 2, 5 і 10 гривень, які живуть 20-25 років.