UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ отримає нову структуру за зразком світових центробанків

Внутрішня реструктуризація структури НБУ, яка сьогодні нараховує понад 10 тис. осіб, буде проведена під наглядом канадських консультантів.

До кінця року буде проведена внутрішня реструктуризація Нацбанку, яка вже погоджена з МВФ. Нову структуру НБУ - а вона буде аналогічною структурі провідних центробанків світу - допомагають розробляти фахівці з Канади. Про це розповіла голова Національного банку України Валерія Гонтарєва.

"На нас чекає масштабна реструктуризація НБУ і внутрішніх процесів", - сказала вона в інтерв'ю виданню FinMaidan, уточнивши, що зараз у структурі Нацбанку більше 10 тис. осіб.

Зокрема, за її словами, відбудуться зміни у кількості та складі членів правління та керівників департаментів. "Я думаю, що правління буде складатися тільки з моїх заступників, що відповідають за окремі напрями (сьогодні членів правління більше, ніж заступників голови НБУ - ред). Буде повністю змінено структуру регулятора: відмовимося від дублюючих і непотрібних функцій".

Окрім того, додала вона, український регулятор йде шляхом лібералізації валютного ринку, "тому необхідності у такому валютному контролі, як зараз, вже не буде", сказала Гонтарєва: "НБУ може вручну контролювати кожну валютну операцію, але варто зробити нормальний закон про трансферне ціноутворення, і ця функція від нас відразу піде".

"Багато років Нацбанк боровся з легальним бізнесом, в той час як під носом деякі банки проводили нелегальні операції", - додала глава регулятора. !zn