UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ отримав документи на покупку українського "Сбербанку" від білоруського бізнесмена Прокопеня

Центробанк може розглядати відповідні документи протягом трьох місяців.

Громадянин Республіки Білорусь та Республіки Кіпр Віктор Прокопеня 30 червня подав у Нацбанк України пакет документів на погодження опосередкованої (через ВАТ "Паритетбанк", Білорусь) купівлі 100% акцій ПАТ "Сбербанк" (дочірній банк російського "Сбербанку"), повідомили в прес-службі НБУ.

"В даний час отримані документи для погодження набуття істотної участі в ПАТ "Сбербанк" зареєстровані та знаходяться в обробці", - відзначили в прес-службі.

В Нацбанку нагадали, що, згідно ст. 34 закону України "Про банки і банківську діяльність", центробанк розглядає відповідні документи протягом трьох місяців з дати отримання повного пакета документів. Під час розгляду документів НБУ перевірить відповідність ділової репутації інвестора вимогам, встановленим нормативно-правовими актами регулятора, його фінансове положення і походження коштів.

Раніше повідомлялося, що джерело, близьке до бєларуського бізнесмена Віктора Прокопене розповів ЗМІ, що останній зацікавлений в покупці "дочки" російського "Сбербанку". Інформацію про свою зацікавленість в придбанні активу підтвердив і сам Прокопеня.

Нагадаємо, Нацбанк має намір незабаром винести рішення щодо поданих документів на погодження покупки ПАТ "Сбербанк", повідомила заступник глави центробанку Катерина Рожкова.

Російський "Сбербанк" повідомив про продаж 100% акцій дочірнього українського "Сбербанку" консорціуму за участю латвійського Norvik Banka і неназваної приватної компанії з Білорусі. Але пізніше стало відомо, що Norvik Banka вийшов з консорціуму покупців, що пов'язують з чинними стосовно Росії санкціями ЄС.