UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ опублікувало стратегію пом'якшення валютних обмежень

Розробка стратегії є умовою МВФ.

Нацбанк з метою виконання умов співпраці з МВФ розробив та оприлюднив Стратегію пом'якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування, повідомляється на сайті НБУ.

Документ передбачає збільшення привабливості гривневих активів, пом'якшення валютних обмежень та поступове підвищення курсової гнучкості.

При цьому, як зазначили в НБУ, документ не встановлює жодних часових рамок, а його реалізація буде ґрунтуватися на відповідних макроекономічних передумовах, а саме:

Проте запровадження стратегії може бути припинено у разі посилення військових ризиків, а попередні кроки – скасовано.

Читайте також: Ставки за гривневими депозитами вже покривають інфляцію – НБУ

"Належні передумови, що склалися, і позитивний результат проведеного аналізу вже дозволили НБУ пом'якшити низку валютних обмежень у червні. У той же час передумови для реалізації наступних кроків зі стратегії ще формуються", - додали в НБУ.

Україна одержала другий транш від МВФ. Проте реалізація структурних маяків виглядає менш оптимістично. Про це пише В'ячеслав Курило, аналітик політики та даних Інституту аналітики та адвокації, у своєму матеріалі для  ZN.UA  -   "Співпраця з МВФ ледь розпочали, а вже ризикуємо проштрафитися".