UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ оновив свій список прибуткових та збиткових банків України

Приватбанк, як і раніше, найприбутковіший банк країни.

Цілком передбачувано державний Приватбанк залишається найприбутковішим банком країни з чистим прибутком 23,8 млрд грн за січень-жовтень 2021 року. У цілому чистий прибуток платоспроможних банків зріс на 47%, доходи банків збільшуються, а витрати - скорочуються. Про це повідомляється на сайті НБУ.

При цьому до топ-10 найприбутковіших банків за звітний період увійшли: Райффайзен Банк – 4 млрд грн, ПУМБ – 3,4 млрд грн, Сбербанк – 3,4 млрд грн, Універсал Банк – 2,7 млрд грн, Альфа-Банк – 2,7 млрд грн, Укргазбанк – 2,7 млрд грн, ОТП Банк – 2,2 млрд грн, Укрексімбанк – 2 млрд грн та Сітібанк – 1,3 млрд грн.

Усього 65 українських банків є прибутковими. Чисті збитки зафіксували лише шість банків, а саме: Правекс Банк – 148,5 млн грн чистих збитків, Юнекс Банк – 36,1 млн грн, БТА Банк – 28,3 млн грн, Український банк реконструкції та розвитку – 16,8 млн грн, Альпарі Банк – 6 млн грн та банк "Траст-капітал" – 3,2 млн грн.

У НБУ зазначили, що чистий прибуток платоспроможних банків України за підсумками десяти місяців зріс на 47% порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 58,7 млрд. грн.

Доходи банків збільшились на 4% за звітний період до 217,8 млрд. грн. З них процентні доходи становили 137 млрд грн, комісійні – 74,7 млрд грн.

Витрати банків скоротилися на 6% до 159,4 млрд. грн.

Читайте також: Нацбанк за тиждень придбав $5 мільйонів, а продав у десятки разів більше

Повідомлялося, що за три квартали 2021 року прибуток українських банків збільшився на третину, але при цьому 50% чистого прибутку всіх банків України заробили державні банки, а найстрімкіше зростання доходів демонстрували банки з іноземним капіталом.

Нагадаємо, у   2022 року, вперше за 14 років, в Україну планують зайти одразу три сильні гравці фінансового ринку – британський мобільний банк Revolut, казахстанський сервіс Kaspi.kz та грузинський TBC Bank.

Раніше повідомлялося, що Рада національної безпеки та оборони України схвалила продовження санкцій проти двох російських банків.