UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ очікує прискорення економічного зростання в IV кварталі

ВВП України буде зростати вищими темпами, ніж раніше прогнозували в Національному банку.

Основним рушієм економіки України в IV кварталі 2016 року стане сільське господарство, вважають у Національному банку.

"Уточнені дані щодо ВВП за ІІІ квартал та наявні дані щодо базових галузей економіки за жовтень-листопад свідчать, що з високою вірогідністю економічне зростання у 2016 році дещо перевищить прогнозні оцінки Національного банку", - йдеться в повідомленні НБУ.

Як зазначили в Національному банку, в середині IV кварталу 2016 року нівелювалися ті фактори, що стримували промислову активність. Зокрема поліпшилася цінова кон'юнктура на світових ринках металургійної сировини та готової продукції.

За уточненими даними Державної служби статистики, валовий внутрішній продукт (ВВП) у ІII кварталі 2016 року порівняно з відповідним періодом минулого року зріс на 2,0%.

Зростання реального ВВП перевищило оцінку Національного банку, опубліковану в останньому Інфляційному звіті (1,6%).

"Як і передбачалося, у динаміці ВВП збереглася ключова роль інвестицій – зростання валового нагромадження основного капіталу прискорилося до майже 25% р/р, перевищивши очікування Національного банку. Також відновилося зростання споживання в державному секторі, хоча споживання домогосподарств прискорилося несуттєво (до 4,9% р/р). Крім того, суттєво збільшився додатній внесок зміни запасів (до 4,6 в. п.)", - йдеться в повідомленні НБУ.

У червні Кабінет міністрів України затвердив бюджетну резолюцію на 2017 рік, яка передбачає зростання ВВП України в 2017 році на 3% і на 4% в 2018 і 2019 роках.