UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ очікує на нову програму МВФ не раніше 2020 року

Виконання умов МВФ важливе не для отримання траншів, а для подальшого економічного зростання країни – Смолій.

Для України нова програма з Міжнародним валютним фондом (МВФ), у отриманні останнього траншу від якого сумніваються в НБУ, може стати доступною після президентських і парламентських виборів в країні, тобто не раніше 2020 року. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на голову Національного банку України Якова Смолія.

"У період виборів МВФ нових програм не розглядає. Тому, в наступному році нам не варто чекати нової програми. Я думаю, що це може бути 2020 рік, якщо буде така потреба", - сказав він.

Також Смолій зазначив, що нова програма може продублювати ті умови, які Україна не виконала в рамках своїх зобов'язань за чинною програмою. Зокрема він нагадав про важливість прийняття Верховною Радою закону про антикорупційний суд.

При цьому він підкреслив, що виконання нинішніх умов важливе не для отримання траншів МВФ, а для подальшого економічного зростання країни в цілому. "Без цих реформ неможливий подальший економічний ріст", - пояснив Смолій.

Повідомлялося, що Україні в найближчі роки буде потрібно нова програма підтримки Міжнародного валютного фонду. Великі ризики пов'язані із зовнішніми платежами країни – ймовірно, що необхідно буде перекредитувати 100% зобов'язань.

Також Україна може отримати черговий транш кредиту МВФ у два млрд доларів вже в травні-червні цього року.

На думку автора DT.UA, відсутність фінансової підтримки МВФ ускладнить рефінансування понад $ 20 млрд суверенного і гарантованого державою боргу з термінами погашення у 2018-2020 роках. А виліт з програми Фонду закриє доступ України на зовнішні ринки запозичень, не дозволивши знайти там відсутні кошти.

Детальніше про взаємодію України з МВФ читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Пастка для переможця" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".