UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ обіцяє продавати готівковий долар наступного тижня

Попит на готівкову валюту стимулюють фізособи.

Продаж готівкового долара Нацбанк планує на наступному тижні. Попит на готівку виріс через активності фізосіб. Про це повідомив заступник голови НБУ Олег Чурий на брифінгу в п'ятницю.

"На наступних тижнях плануємо також організувати продаж готівкового долара, щоб банки могли повністю задовольнити потреби клієнтів в іноземній валюті", - сказав Чурий.

За його словами, основний попит готівкового долара традиційно формують українські компанії, але останнім часом - фізособи.

Нагадаємо, що сьогодні, 20 березня, збільшив пропозицію по обміну безготівкового на готівковий євро до 200 млн євро, який пропонується банкам через аукціон. Хоча днем раніше було продано близько 26 млн євро при пропозиції НБУ в 100 млн євро.

В Україні зберігається дефіцит готівкової валюти, який сформувався на тлі паніки через коронавірус, введеного в країні карантину, а також припинення авіасполучення між країнами.

Раніше Альфа-Банк призупинив на невизначений час продаж готівкової валюти і видачі доларів з клієнтських рахунків. У банку при цьому заявили, що на ринку має місце дефіцит готівкових доларів і євро. Приватбанк перевів всі валютообмінні операції в онлайн режим на час припинення міжнародного авіасполучення.

НБУ 17 повідомив, що регулятор і українські банки налагоджують альтернативну систему доставки готівкової іноземної валюти в Україну, попит на яку зріс за останні кілька днів.