UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ: коронавірус може вплинути на українську економіку

Голова НБУ розповів про ефект від епідемії.

Голова Національного банку Яків Смолій розповів, що поки ефект від поширення коронавірусної інфекції на економіку України досі обмежений, однак у майбутньому вона може відчути певний вплив. Поширення коронавірусу ризикує призвести до рецесії світової економіки і уповільнення української. Нещодавнє рішення Нацбанку знизити облікову ставку з 11% до 10% має на меті підтримати українську економіку на час пандемії, повідомляє пресслужба НБУ.

"Національний банк постійно слідкує за ситуацією з поширенням коронавірусу у світі та в Україні та за станом світових фінансових і товарних ринків та готовий за потреби оперативно вживати необхідні заходи", - заявив голова Національного банку.

У зв'язку з впливом пандемії на світову економіку, правління Національного банку зустрілося з послами та тимчасово повіреними у справах країн "Великої сімки". Зокрема, йшлося про перспективи глобальної економіки та розвитку ситуації на світових ринках в умовах невизначеності щодо поширення коронавірусу і як це може позначитися на українській економіці.

Смолій зазначив, що в нинішніх умовах посиленої турбулентності на світових ринках критично значущою є укладення програми співпраці з МВФ.

"Наша країна не може собі дозволити подальше зволікання в сьогоднішніх умовах все складнішого доступу на міжнародні ринки капіталу в рік пікових боргових виплат. Я радий, що новий Уряд підтвердив збереження курсу на продовження розпочатих реформ та співпраці з МВФ", - зауважив голова НБУ.

Раніше правління Національного банку України (НБУ) ухвалило рішення з 13 березня понизити облікову ставку з 11% до 10% річних. У НБУ також підтвердили прогнози, що до кінця 2020 року облікова ставка буде знижена до 7%. Втім, зниження облікової ставки могло бути й більшим. Оскільки таким чином практично всі розвинені країни підтримують свою економіку.