UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найбільшими власниками за кількістю компаній стали Ахметов, Порошенко, Фірташ і Коломойський

Рінат Ахметов володіє 303 компаніями.

Відповідно до даних держреєстрів, в Україні налічується понад 2,66 млн власників бізнесу, яким в сукупності належить 1,5 млн компаній, повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Opendatabot.

Серед власників найбільшого числа компаній – Рінат Ахметов (303 компанії), Петро Порошенко (76), Дмитро Фірташ (72) і Ігор Коломойський (45).

"Дані про власників компаній тепер доступні в Opendatabot. Раніше такий пошук був можливий тільки на сайті ЄДР, і коштував він 60 гр. У нас ця функція – безкоштовно", – розповідає засновник проекту Opendatabot Олексій Иванкин.

"Дані про власників компанії допомагають знизити ризики при роботі з контрагентами. З допомогою цієї інформації можна знайти, якими ще компаніями володіє ця людина, і, відповідно, зробити висновки щодо його репутації компаній", – зазначив юрист Микита Підгайний.

Україна стала першою країною в світі, яка приєдналася до Глобального реєстру бенефіціарних власників – ініціативи Transparency International щодо сприяння прозорості та запобігання корупції.

Також повідомлялося, що дані про бенефіціарів українських компаній виклали у відкритий доступ.