UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найбільші банки США змусять змінити умови іпотечних кредитів

Адміністрація президента США Барака Обами має намір змусити найбільші банки США змінити умови щодо іпотечних кредитів для мільйонів домогосподарств.

Цей крок, який коштуватиме фінансовим інститутам приблизно $30 млрд, не лише підтримає американський ринок житла, але і дозволить покарати банки за численні випадки порушення прав позичальників.

Згідно з неофіційними даними, Білий дім має намір домогтися зміни умов щодо кредиту для 3 млн позичальників, які зазнають труднощів з виплатами. На думку чиновників, подібна ініціатива стане гарним способом "покарати" банки за халатне ставлення до процесу видання і обслуговування іпотечних кредитів і заодно вирішити накопичені проблеми на американському ринку житла. Ще торік прокурори 50 американських штатів почали офіційні розслідування, в результаті яких з'ясувалося, що більшість іпотечних кредиторів надто неуважно ставилися до документообігу, не дивлячись підписували різні документи, пише РБК daily.

Відповідати за подібні гріхи будуть п'ять найбільших іпотечних кредиторів США: Bank of America, JP Morgan Chase, Citigroup, Wells Fargo і Ally Financial. Згідно з підрахунками Inside Mortgage Finance, спільно вони видали близько 60% всіх кредитів на купівлю житла у США. Зміна умов для такого числа позичальників може коштувати їм до $30 млрд, тому згадані банки пропонують залучити до процесу агентства Fannie Mae і Freddie Mac. Однак ця ідея вже зустріла опір з боку вищої організації, Федерального агентства з фінансування житла, представники якого посилаються на необхідність мінімізувати збитки платників податків.

За даними порталу RealtyTrac, з 2008 року американські банки забрали у населення близько 3 млн будинків. Ще понад 2 млн будинків зараз знаходиться в процесі переходу від власників до банків. За оцінками ФРС, в цьому році повідомлення про відчуження житла отримають майже 5 млн сімей.

За матеріалами: РБК-Украина