На споживчому ринку України в травні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,2%. Про це свідчать дані Держстату.
Згідно з даними, найбільше (на 16,6% та 15,8%) подорожчали яйця та фрукти. На 2,3–0,8% зросли ціни на продукти переробки зернових, рис, рибу та продукти з риби, овочі. Водночас на 1,6–0,2% подешевшали м'ясо та м'ясопродукти, сало, масло, цукор, соняшникова олія, кисломолочна продукція, молоко.
Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,1%, що пов'язано з подорожчанням тютюнових виробів на 2,0%.
Одяг і взуття подешевшали на 1,4%, зокрема, одяг – на 2,0%, взуття – на 0,7%.
Зниження цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 2,8% відбулося в основному за рахунок здешевлення природного газу на 16,8%.
Ціни на транспорт знизилися на 2,0% в першу чергу через здешевлення палива і мастил на 8,6%.
Згідно з інформацією Держстату, інфляція на споживчому ринку у травні порівняно із квітнем 2020 р. становила 0,3%, з початку року – 1,8%. Базова інфляція у травні 2020р. порівняно із квітнем 2020р. становила 0,1%, з початку року – 1,5%.
Повідомлялося, що споживчі ціни в Україні у квітні 2020 року зросли на 0,8%.
Раніше в НБУ заявили, що фінансова криза під час пандемії коронавіруса - це перша в історії України криза, коли немає банкрутства банків, сплеску інфляції, катастрофічного падіння міжнародних резервів і довгих черг вкладників біля банкоматів