UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацкомісія регулювання енергетики "обмежила владу" окремих гравців енергоринку

У НКРЕКП заявляють про надмірну ринкову владу окремих гравців, яка може спотворювати цінову політику на ринку електричної енергії та несе загрозу його  функціонуванню. Раніше в НКРЕКП заявляли, що розглядають компанію ДТЕК як монополіста на енергоринку.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, (НКРЕКП) обмежила обсяги місячного продажу електроенергії за двосторонніми договорами між учасниками ринку, які пов'язані між собою. Про це повідомляє сайт Регулятора за підсумками засідання 24 листопада.

"Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, внесла зміни до Правил ринку. Зміни передбачають встановлення обмеження у розмірі 50% від місячного обсягу продажу електричної енергії за двосторонніми договорами між виробниками та іншими учасниками ринку електричної енергії, що входять до складу одного вертикально інтегрованого суб’єкта господарювання або є афілійованими між собою", - йдеться у повідомленні.

У НКРЕКП підкреслили, що таке обмеження пов’язане із надмірною ринковою владою окремих гравців, яка може призводити до монополізації на ринку, спотворювати цінову політику на ринку електричної енергії та несе загрозу його ефективному, конкурентному та стабільному функціонуванню.

Читайте також: НКРЕКП звинуватила ДТЕК Ахметова в обвалі цін на електроенергію

Рішення набуде чинності з 1 грудня 2021 року.

Нагадаємо, у липні поточного року голова НКРЕКП Валерій Тарасюк розповів про свої складні стосунки з компанією ДТЕК, що належить Рінату Ахметову. Тарасюк стверджував, що компанія ДТЕК намагається впливати на членів Комісії, а гендиректор ДТЕК Максим Тимченко здійснює тиск особисто на нього.

Читайте також: НКРЕКП звинуватила ДТЕК Ахметова в обвалі цін на електроенергію

Також, за словами Тарасюка, на нього здійснюється тиск через лобістів ДТЕК у Верховній Раді. При цьому, Тарасюк назвав прізвища депутатів Волинця, Наливайченка, Кучеренка і Буймістер.

Тарасюк також додав, що в НКРЕКП розглядають компанію ДТЕК як монополіста на енергоринку.

"ДТЕК є учасником зі значною ринковою силою. Ми між собою вважаємо її монополістом з точки зору впливу на ринок. Склалася ситуація, що ціна на електроенергію за двосторонніми договорами прив'язана до ринку на добу наперед, на якому ДТЕК нам усім показала свою ринкову силу", - зазначив він.

Цій заяві передували події на ринку "доба наперед" на початку липня, де стався рекордний обвал цін. Після цього НКРЕКП ухвалила ряд термінових рішень. При цьому, у НКРЕКП заявили про ігри з попитом та пропозицією, що в кінцевому випадку вплинуло на ціни, які обвалилися. Здебільшого цим займалася компанія Д.Трейдинг з групи ДТЕК.