UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Національний кешбек": депутат розповів, чому ВР не голосуватиме за цю мертвонароджену ідею

Кабмін не погоджував програму із депутатами ВР.

Ініціативу Кабміну щодо національного кешбеку за купівлю українських товарів Верховна Рада не підтримає. Про це заявив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

"Абсолютно популістська ініціатива, яка має відношення до якогось пожвавлення економіки приблизно так само як молот до балету. Тобто ніяк... Проблема для уряду полягає в тому, що вони не можуть обійти тут парламент... Ми не дамо провести ці зміни, ми будемо їх збивати", - сказав Железняк на брифінгу в четвер, передає Уніан. 

За його словами, в цій ініціативі уряду відбувається порушення бюджетного законодавства. Ще однією проблемою - за кешбек люди повинні будуть сплатити податки.

"Ті гроші, які  отримає людина - до 3 тисяч за кешбек – будуть оподаткуватися податком на доходи і військовий збіром, тобто 19,5%", - додав він.

Читайте також: Таксистів та кур’єрів змусять платити податки: які плани в Кабміну та депутатів ВР

Нагадаємо, що Кабмін затвердив порядок надання "Національного кешбеку", відповідно до якого українцям повертається до 10% вартості куплених ними товарів українського виробництва. Передбачено, що програма запрацює з 2 вересня поточного року. Максимальний обсяг кешбеку - 3 тис. грн/місяць. Гроші можна витратити на оплату медичних та комунальних послуг, спорт, кіно, квитки на поїзд, задонатити ЗСУ або купити військові облігації.

Повідомлялось, що попри популярність України в світі, українські виробники, навіть одягу від кутюр, не поспішають згадувати своє українське коріння в своїх рекламних компаніях та стратегіях просування. Про це пише Марія Липяцька, голова організації BRAND UKRAINE, в своїй статті "Made in Ukraine. Які українські бренди знають у світі".