UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк залишив облікову ставку на колишньому рівні

Незважаючи на очікування, облікова ставка залишилася на рівні 6%.

Правління Національного банку, незважаючи на очікування експертів і обіцянки нового глави НБУ, залишило облікову ставку на колишньому рівні – 6%.

Також центробанк переглянув прогноз облікової ставки на 2020 рік з 7% до 6% річних з наступним її зростанням у 2021 році до 6,5%.

Регулятор уточнив, що попереднє зниження облікової ставки ще не повністю відбилося на вартості ресурсів на фінансових ринках.

 

? Сьогодні о 14:00 розпочнеться традиційний пресбрифінг керівництва Національного банку щодо рішень з монетарної політики. Посилання на трансляцію у першому коментарі ? #НБУ #анонс

Опубликовано Національний банк України Четверг, 23 июля 2020 г.

Читайте також: Інфляція в Україні прискорилася до 2,4% - Держстат

Нагадаємо, що в ході представлення на посаді голови Нацбанку Кирило Шевченко заявив, що НБУ слід продовжити політику зниження облікової ставки. При цьому банкіри чекали, що правління НБУ може знизити облікову ставку 23 липня максимум на 1 процентний пункт (п. п.) — до 5% річних, враховуючи невелике прискорення інфляції в червні до 2,4% з 1,7% за підсумками травня.

Місяцем раніше, з 12 червня, Нацбанк знизив знизити облікову ставку на 2 процентних пункту - до 6%. Зазначалося, що це найнижчий рівень облікової ставки за всю історію України.

Раніше Нацбанк вирішив з 24 квітня знизити облікову ставку з 10% до 8% річних. До цього правління Нацбанку прийняло рішення з 13 березня знизити облікову ставку з 11% до 10% річних.

Зниження облікової ставки безпосередньо впливає на вартість грошей в економіці (чим вище ставка, тим дорожче доступ до грошей). Тобто кредити для споживачів (юр - та фізосіб) будуть дешевше, плюс, ціни будуть рости помірно.