UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк з 1 листопада почне вилучати з обігу два види банкнот

Процес осучаснення банкнотно-монетного ряду гривні майже закінчено. 

Нацбанк з 1 листопада почне вилучати з обігу деякі банкноти номіналом 50 та 200 гривень. Мова йде про купюри, які були випущені у період с 2003 по 2007 рік. Їх поступово замінятимуть на ті, що ввели в обіг після 2014 року. Про це повідомили у пресслужбі НБУ.

Вказані купюри й надалі будуть дійсними, тому спеціально обмінювати їх не треба. Однак банки їх видавати вже не будуть. Тобто процес вилучення таких застарілих банкнот буде поступовим, без жодних встановлених строків.

"Метою цього процесу є підвищення якості готівки в обігу та перехід на сучасні, більш захищені банкноти. Це вже завершальний етап заміни старих банкнот в Україні, який не вплине на повсякденні готівкові розрахунки", – йдеться у повідомлення.

При цьому в НБУ зазначили, що процес осучаснення банкнотно-монетного ряду гривні майже завершено. Вже вдалось замінити банкноти номіналів:

Читайте також: Банківські депозити ростуть, але темпи зростання зменшились в рази - Гетманцев

Як пише ZN.UA, річна інфляція вже зараз перевищила очікувані урядом і Нацбанком прогнозні показники на 2024 рік — 7,9% і 8,5% відповідно. Має місце колосальна варіація значень приросту цін у розрізі окремих груп товарів і послуг: від мінус 20,4% за цінами на яйця до плюс 63,6% за цінами на електроенергію. Амплітуда значень становить понад 80 відсоткових пунктів! Про це читайте у статті "Чому ціни не слухаються НБУ?"