UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк вважає, що зросли деякі ризики для Україні

Мова йде про макроекономічний ризик та ризик капіталу фінансового сектору.

Нацбанк переглянув свої оцінки щодо макроекономічного ризику та ризику капіталу фінансового сектору. Наразі, за оцінками експертів НБУ, ризики зросли на 1 бал через розширення дефіциту рахунка поточних операцій платіжного балансу та нових вимог до капіталу відповідно.

Про це йдеться у новому Звіті про фінансову стабільність НБУ, передає Інтерфакс-Україна.

Відповідно до звіту, на збільшення макроекономічного ризику з 7 до 8 балів вплинули сповільнення відновлення економіки через руйнування в енергетичному секторі та все ще високе співвідношення дефіциту держбюджету та зовнішнього і державного боргів до ВВП.

Однак зазначається, що "значна міжнародна фінансова підтримка послаблює ці ризики". 

Щодо ризику капіталу, який зріс із 5 до 6 балів, уточнюється, що його посилення пов'язане зі зниженням показників достатності капіталу банків, через посилення вимог до капіталу, зокрема врахування повного обсягу операційного ризику.

"Водночас запас капіталу сектору залишається значним завдяки високій прибутковості та обмеженням на його розподіл. Тому ризик капіталу залишається середнім", – йдеться у звіті.

При цьому кредитний ризик і для фізосіб (4), і для корпорацій (5) не змінилися, як і валютний ризик (4), ризик ліквідності системи (2), а також ризик прибутковості (1). 

Читайте також: Нацбанк покарав за неетичну поведінку зі споживачами три фінансові компанії

Нагадаємо, що споживча інфляція в Україні має показник 3,3% до попереднього року, що в цілому є продовженням тенденції, яка спостерігалася три останніх місяці.