UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк вилучає з обігу монети по 25 копійок та банкноти до 2003 року випуску

Вилучені монети й гривні будуть утилізовані Нацбанком.

З четверга, 1 жовтня поточного року, Національний банк України вилучає з обігу монети номіналом 25 копійок і банкноти гривні, випущені до 2003 року.

Про це повідомляє прес-служба НБУ на відомчому сайті.

З 1 жовтня українці вже не зможуть використовувати при розрахунках готівкою монети номіналом 25 копійок і банкноти старого зразка (до 2003 року) - вони перестають бути платіжними засобами й будуть вилучені з готівкового обігу.

Всі магазини, ресторани, заклади сфери побуту не братимуть їх при розрахунках готівкою за товари і послуги, а залишки таких монет і банкнот до 16 жовтня 2020 року вони мають здати в каси банків України для зарахування на їх розрахункові рахунки.

Громадяни протягом наступних трьох років зможуть без обмежень обміняти монети номіналом 25 копійок і банкноти гривні зразка до 2003 року, на платіжні оборотні монети і банкноти всіх номіналів в сумах, кратних 10 копійкам:

Читайте також: Нацбанк минулого тижня продав 160,5 млн доларів

Банкноти номіналом 1 і 2 гривні зразків 2003-2007 роки та оборотні монети номіналом 1 гривня старого зразка, виготовлені до 2018 року (золотистого кольору) залишаються дійсним платіжним засобом. Ними можна продовжувати розраховуватися, їх не потрібно спеціально обмінювати.

Потрапляючи в банки, вони не будуть більше повертатися в готівковий оборот, а будуть вилучатися і передаватися до Національного банку для подальшої утилізації.

Поступово в готівковому обігу їх буде ставати все менше, а їх місце займуть відповідні "сріблясті" оборотні монети номіналом 1 і 2 гривні зразка 2018 року випуску.

Нагадаємо, в жовтні 2019 року Нацбанк вивів з обігу монети номіналом 1,2 і 5 копійок. У 2018 року НБУ припинив карбувати монети номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок.