UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк продовжив спрощену реструктуризацію кредитів до 30 листопада

Рішення прийнято на тлі продовження карантину.

Нацбанк продовжив до 30 листопада дію спрощених правил оцінки кредитного ризику при реструктуризації банківських кредитів, які були введені через економічний спад, що викликаний пандемією COVID-19. Про це повідомляє пресс-служба НБУ.

"З групової оцінки кредитного ризику не будуть вилучатися кредити, умовами реструктуризації за якими передбачено здійснення платежів з періодичністю більш рідкою, ніж або в обсязі меншому, ніж передбачені вимогами Положення №351. Крім того, для безперервності кредитної підтримки державного сектора передбачено право банків при оцінці кредитного ризику за кредитами, наданими органам державної влади та органам місцевого самоврядування (боржники - бюджетні установи), не брати до уваги інформацію про стан виконання ними дохідної частини бюджету у 2020 році", - пояснили в НБУ.

Читайте також: Банки прогнозують збільшення попиту на кредити на тлі зростання неплатежів

Раніше Нацбанк запропонував починати реструктуризацію кредитів та скасувати механізм "кредитних канікул", навіть якщо карантин буде продовжено. Це дозволить уникнути зниження якості активів банків.

"Банки не витримають цього дисбалансу, коли за кредитами є канікули, а за депозитами немає. (...) Я все-таки думаю, якщо 31 липня – це не кінець (карантину), то ми будемо говорити про те, що потрібно буде вже зараз реструктуризувати", – заявив заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова.

За її словами, помісячні дані показують: процентна прибуток банків вже знижується, а також неодержані доходи зростають.