UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк присвятив нову монету Верховній Раді

Монета отримала назву "Парламентаризм". 

Національний банк випустив нову пам’ятну монету, її представив голова Нацбанку Андрій Пишний та голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. Монета під назвою "Парламентаризм" присвячена "важливій складовій демократичного устрою України та провідній ролі в цьому процесі українського парламенту", повідомили в НБУ. 

Зазначається, що на аверсі монети у верхній частині зображені стилізовані силуети сучасних українців, які є представниками різних соціальних, вікових та професійних груп. Це втілює ідею багатогранності українського народу та підкреслює, що згідно з Конституцією України носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ.

Між силуетами розміщено написи: "Права, свобода, демократія, людина, захист вітчизни, народ, парламентаризм, розвиток країни, інклюзивність, рівність, євроінтеграція та закон", що відображають фундаментальні принципи демократії.

Нижче – зображено впізнаване всіма українцями інформаційне табло для відображення в сесійній залі Верховної Ради результатів голосування.

На її реверсі по колу розміщено стилізований український орнамент, а  в центрі композиції на дзеркальному тлі – логотип Верховної Ради України.

Читайте також: Зміна правил: Нацбанк ввів заборону на видачу готівки бізнесу

Як писало ZN.UA, З моменту запровадження антикризових заходів у лютому 2022 року НБУ завжди наголошував, що відхід від таргетування інфляції є тимчасовим. Зрозуміло, що в умовах воєнних шоків, емісії, невизначеності, підриву макропрогнозних процесів, повного переформатування валютного ринку тощо зберігати номінальний якір у вигляді кількісного показника інфляції було неможливо. Про це читайте у статті "Монетарна політика НБУ: за крок до зміни режиму?"