UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк пояснив, чому інфляції зповільнюється швидше, ніж очікували

Однак яйця та м'ясо знову подорожчали.

За оцінками НБУ, у травні тенденція сповільнення зростання інфляції в Україні мала місце, як і в попередні місяці. Так, у квітні споживча інфляція знизилася до 17,9% у річному вимірі. Про це свідчать дані Макроекономічного та монетарного огляду НБУ за червень.

Експерти НБУ не вказали цифри оцінки інфляції за травень, але відповідно графіком, інфляція уповільнилась приблизно до 15,5%.

"Сповільнення відображало вплив достатньої пропозиції продовольства та пального, зміцнення гривні на готівковому валютному ринку, поліпшення інфляційних очікувань, а також ефект бази порівняння", - зазначили в НБУ.

Зазначається, що значно сповільнилося подорожчання продовольчих товарів. Це пояснюється зниженням зростання витрат на сировину та паливо, відновленням виробничих та логістичних ланцюгів, а також стабілізацією в енергосистемі. Зокрема, знизилися ціни на крупи та борошно, а на цукор – уповільнилось зростання. Хоча яйця знову подорожчали, незважаючи на сезонне збільшення виробництва. Також зростає в ціні м'ясо.

Ціни на пальне практично залишилися на рівні квітня. Це сприяло зниженню темпів подорожчання транспортних послуг.

Читайте також: НБУ спростував інформацію про збір даних про платежі фізосіб

Як писало ZN.UA, постійне зростання цін на базові продукти споживчого кошика крок за кроком перетворює українців на людей, які керуються принципом zero-waste (безвідходне виробництво). Про це читайте у матеріалі "Зниження цін на продукти скасовується: нові часові орієнтири вже озвучені".