UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк підвищив прогноз інфляції на поточний рік

Інфляція може вирости до 7%.

Національний банк погіршив прогноз інфляції на 2021 рік з раніше 6,5% до 7% і очікує її повернення до 5% тільки в 2022 році. Про це йдеться в повідомленні на сайті НБУ.

"У першій половині 2021 року інфляція прискориться, проте повернеться в цільовий діапазон 5% ± 1 п. п. в першому півріччі 2022 року. Національний банк переглянув прогноз зростання інфляції в 2021 році в бік підвищення з 6,5% до 7%. (...) у 2022-2023 роках інфляція буде перебувати близько середньостроковій мети в 5% ", - говориться в повідомленні.

Відзначається, що прискорення зростання цін в першій половині 2021 року обумовлено швидким споживчим попитом, подорожчанням енергоносіїв, більш низьким, ніж у минулому році, урожаєм сільськогосподарських культур і зростанням виробничих витрат бізнесу, зокрема, на оплату праці.

Вказується, що темпи зростання адміністративно регульованих цін будуть залишатися високими внаслідок підвищення акцизів на тютюнові вироби і подорожчання електроенергії.

Згідно з повідомленням, за оцінками НБУ, влітку і на початку осені 2021 року інфляція перевищить 8%.

У той же час, НБУ очікує, що в другій половині поточного року вплив проінфляційна факторів слабшати, що розгорне інфляційну динаміку. Зокрема, очікується що, за рахунок нарощування пропозиції сільськогосподарської продукції нового врожаю сповільниться продовольча інфляція, а в кінці року вичерпається ефект низької бази порівняння для окремих товарів

Читайте також: Опитування НБУ: Бізнес прогнозує зростання інфляції і падіння гривні

Раніше повідомлялося, що уряд, який заклав в проект держбюджету на 2021 року інфляцію 7,3%, проводить консультації з Нацбанком і експертами МВФ про перегляд цього орієнтиру, щоб він відповідав цільовим коридору інфляції НБУ 5% +/- 1.