UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк очікує зростання середньої зарплати в 2021 році на 15%

Мінімальна зарплата в наступному році виросте на 30%.

Національний банк очікує в 2021 році збільшення середньої зарплати на 15% при підвищенні мінімалки на 30%. Про це повідомив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

"Ефект перенесення очікуємо більш спокійний, тому що економіка все ще буде слабкою і тільки почне відновлюватися після кризи. За нашими оцінками, при 30% -му зростанні мінімальної зарплати середня виросте в наступному році десь на 15%", - сказав він.

Він зазначив, що підвищення "мінімалки" не матиме великого впливу на курс, тоді як на інфляцію матиме "невелике, але не таке значне".

"Чисто механічно, з точки зору облікової ставки, це повинно вгору підтягувати її траєкторію, якщо інфляція виходить вище мети, але на економіку в цілому багато факторів впливає", - додав Сологуб.

За його словами, підвищення мінімальної зарплати буде враховуватися в жовтневому прогнозі Нацбанку.

Читайте також: Підвищення мінімалки збільшить доходи українців - Зеленський

Нагадаємо, що фахівці з економічних питань провідних аналітичних центрів заявили, що підвищення мінімальної зарплати, закладене в бюджет, до 6000 з 1 січня 2021, до 6500 - з 1 липня 2021 - не відповідає економічній ситуації і шкідливо для економіки країни.

Раніше Рада прийняла президентський законопроект №3963 "Про внесення змін до Закону України" Про Державний бюджет України на 2020 рік ". Документом передбачено збільшення рівня мінімалки.