UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк назвав найпопулярніші банкноти та монети у гривні: чому готівка має попит

Окрім сезонного пожвавлення готівкової маси, є й інші фактори

У готівковому обігу України станом на 1 липня 2024 року перебуває 800,9 млрд грн. Це на 36,5 млрд грн, або на 4,8 % більше, ніж на початок 2024 року. Темпи зростання готівки в обігу у 2024 році залишаються невисокими та пов’язані насамперед із сезонними факторами. Адже традиційно влітку пожвавлюється попит на готівку, повідомляють спеціалісти Національного банку України.

Чому готівка має попит: непередбачувані фактори

Серед причин, чому гривня у формі готівки є популярною серед користувачів, є планові та аварійні відключення електроенергії, нестабільне енергоживлення, яке є наслідком агресії Росії проти України. Всі ці причини “стимулюють громадян мати певний запас готівки”, - вказують експерти НБУ.

Скільки гривень є в обігу в Україні?

За підрахунками Нацбанку, готівковий обіг складає 2,7 млрд одиниць банкнот. Загальна сума готівки – 793,5 млрд грн. До паперових грошей ще додається 14,7 млрд монет. В цій статистиці не включаються пам'ятні або інвестиційні монети. Їх вартість загалом становить ще 7,3 млрд грн.

Які банкноти і монети найпопулярніші серед українців?

Найбільше в готівковому обігу є банкнот номіналом 500 гривень. Щодо монет, то це номінал 10 копійок. “28,3 % та 28,1 % від загальної кількості в обігу відповідно”, – вказує НБУ. Найменша кількість банкнот має раніше популярний номінал 50 гривень. Набирає популярності банкнота номіналом 1 тисяча гривень. “Динаміка обсягів банкнот та монет в обігу свідчить, що найбільший темп приросту за перше півріччя 2024 року припав на банкноти номіналом 1 000 грн та монети номіналом 10 гривень. Їх кількість в обігу зросла майже в 1,2 та 1,1 раза відповідно порівняно з початком цього року”, – повідомляють спеціалісти регулятора.

За даними НБУ, найчастіше підробляли банкноти старого зразка, зокрема більшість – 93% – вилучених з обігу підробок це банкноти: 200, 500 і 100 гривень. Найбільше підробляли банкноти старого зразка номіналом 200 грн – 61% вилучених фальшивок.