UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наслідки санкції: в Росії торговим мережам заборонили підвищувати ціни на електроніку

Росіяни скуповують техніку через побоювання, що імпортні товари можуть зникнути з полиць. 

Магазинам в Росії, що продають електроніку, заборонили підвищувати ціни на техніку. Оскільки раніше експерти радили купувати імпортні товари через імовірність їх зникнення, тому попит на них виріс. 

Як результат, Федеральна антимонопольна служба Росії (ФАС) запропонувала великим торговим мережам обмежити ціни та націнки на побутову техніку та електроніку. Про це йдеться в повідомленні відомства, пише The Moscow Times.

У ФАС вважають, що такий захід допоможе запобігти можливому зростанню вартості товарів, підвищить їх доступність і позитивно вплине на ринок.

"Відомство також нагадує учасникам ринку про важливість дотримання принципів відповідального ціноутворення та недопущення необґрунтованого зростання цін", – сказано в повідомленні.

Наприкінці липня аналітики "Альфа-банку" попередили, що зростаючі проблеми з транскордонними платежами у російських компаній і, як наслідок, скорочення асортименту імпортних товарів можуть негативно вплинути на ринок.

Аналітики прогнозують, що впродовж шести місяців ціни на техніку можуть збільшитися на 15-20%. Найбільше зростання, за прогнозами, очікується на комп'ютери та смартфони, які в Росії майже не виробляються.

Читайте також: Литва відповіла на заклик звільненого російського опозиціонера зосередити санкції проти чиновників РФ

Крім того, в вересні-жовтні в Росії можуть виникнути проблеми з наявністю практично всієї електроніки та побутової техніки, розповів засновник бренду побутової техніки Jacky's Гусейн Іманов.

"Компанії вже зараз стикаються з проблемами щодо оплати з третіми країнами, що матиме відкладений ефект", – пояснив він.

Зазначається, що західні санкції, введені проти Росії за розв'язання нею війни проти України, негативно впливають не тільки на імпорт, а й на російське виробництво.