UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наслідки пандемії: заборгованість по лікарняних в Україні вже вимірюється мільярдами

Водночас у Фонді соцстраху також заявляють про системне зменшення упродовж декількох років відрахувань, які направляється до бюджету Фонду.

Заборгованість по лікарняних в Україні становить під три мільярди гривень, з яких держава поки береться погасити лише 1, 75 мільярди.

Це випливає з даних Фонду соцстраху та постанови Кабміну "Про виділення коштів для виплати матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності", ухваленої Урядом 15 грудня. Згідно з документом Кабмін спрямує Фонду соціального страхування указані 1, 75 мільярдів для погашення заборгованості з оплати листків непрацездатності.

"Внаслідок пандемії та підвищення рівня захворюваності на COVID-19 збільшилася кількість випадків амбулаторного та стаціонарного лікування застрахованих осіб, а відтак збільшилася кількість днів їх непрацездатності", - прокоментували ситуацію в Мінсоцполітики.

Читайте також: У Фонді соцстрахування пояснили причину затримки виплат лікарняних


Зазначається, що https://www.facebook.com/unsupportedbrowser
Зазначається, що за рахунок 1,75 млрд гривень буде погашено заборгованість по лікарняних для понад 330 тис. застрахованих осіб
Водночас, за даними Фонду соціального страхування, за підсумками листопада потреба у видатках на лікарняні і страхові виплати перевищила надходження на 2,7 млрд грн.---#---коштом#шляхом#користуючись з#ким/чим#внаслідок#завдяки---#---за рахунок">за рахунок 1,75 млрд гривень буде погашено заборгованість по лікарняних для понад 330 тис. застрахованих осіб

Водночас, за даними Фонду соціального страхування, за підсумками листопада потреба у видатках на лікарняні й страхові виплати перевищила надходження на 2,7 млрд грн.

При цьому в Фонді соцстраху заявляють про системне зменшення упродовж декількох років відрахувань, які направляється до бюджету Фонду.

Читайте також: У Фонді соцстрахування пояснили причину затримки виплат лікарняних

"Загалом майже на 5%, що у грошовому еквіваленті розрахунково дорівнює близько 16 млрд грн недоотриманих коштів", - наголошують в Фонді соцстраху.

За підсумками листопада 2021 року на рахунок Фонду соціального страхування України надійшло 2,682 мільярда гривень частки ЄСВ. Потреба у видатках на допомоги й страхові виплати (без врахування адмінвидатків) за цей же період склала 5,426 млрд гривень, враховуючи заборгованість з фінансування лікарняних, декретних і допомог на поховання, що накопичилась на початок місяця.

Нагадаємо, що Фонд соціального страхування заявляє, що виплачує лікарняні та декретні в повному обсязі, але є затримки в термінах фінансування. Згодом у Фонді соціального страхування пояснили, що затримки з виплатами лікарняних виникають, оскільки темпи витрат перевищують темпи зростання доходів від частки єдиного соціального внеску.