UA / RU
Підтримати ZN.ua

Народжуваність в Україні скоротилась на 28%

Це максимальне падіння народжуваності в країні з 1991 року.

Через повномасштабну війну в Україні народжуваність скоротилась на більш ніж чверть. Як повідомляє Опендатабот із посиланням на дані Мінюсту, за півроку 2023 в Україні народилося 96 755 дітей, що менше навіть, аніж за цей період торік.

Так, у першому півріччі цього року на світ в Україні заявились 47 129 дівчаток та 49 626 хлопчиків. Але це на 28% менше у порівнянні із першим півріччям 2021 року,  коли загалом народилось 135 079 малюків, та навіть менше, аніж на у відповідний період торік.

Водночас показники народжуваності в країні постійно знижуються ще з 2013 року — приблизно на 7% на рік, але російське вторгнення призвело до найбільшої кризи у кількості нових українців. Зокрема це найбільший спад народжуваності за весь час незалежності. Масове падіння народжуваності, яке також пов’язане із початком війни, було у 2015 році, але тоді воно складало 12%.

В середньому на місяць в Україні цього року народжувалось 16,1 тисяча малюків, хоча в роки до повномасштабного вторгнення ця цифра коливалась в межах 21-23 діток.

Також впродовж останніх років хлопчиків народжувалося більше, аніж дівчаток, і початок великої війни особливо не змінив цей розподіл – 51% проти 49%. 

Також до початку повномасштабної війни пік народжуваності, здебільшого, припадав на липень, у 2022 і наразі у 2023 пік народжуваності припав на березень.

Читайте також: Без звернення до суду: в Україні можуть змінити процедуру підтвердження реєстрації народження та смерті на ТОТ

Раніше директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи Елла Лібанова зазначила, що пік падіння народжуваності припаде саме на 2023 рік, а далі почне відновлюватись, навіть якщо війна триватиме.